Co to jest technologia HPP i dlaczego jest lepsza od innych?
Utrwalamy soki metodą HPP, ponieważ to najlepsza opcja aby były dłużej zdatne do spożycia oraz bezpieczne, bez utraty wartości odżywczych i smakowych. Dlaczego nasze soki są lepsze od innych? Ponieważ, popularne soki sklepowe, dostępne na rynku, są wytwarzane z koncentratu (nie z prawdziwych owoców i warzyw), następnie rozcieńczane z wodą i dopiero rozlewane do butelek. Na rynku są dostępne również soki nie z koncentratu (NFC), które poddaje się procesowi pasteryzacji aby maksymalnie wydłużyć ich trwałość.
Soki SPORTFOOD utrwalane metodą HPP stanowią wygodną opcję dla naszych klientów, ponieważ mają długi okres przydatności do spożycia. W lodówce mogą przebywać nawet do 2 miesięcy! Dla naszej firmy to również duże ułatwienie, ze względu na dystrybucję, magazynowanie i logistykę. Dzięki tej metodzie soki mogą być do Was bezpiecznie dostarczane w każdy zakątek Polski.
Jak wygląda proces HPP
Z najlepszej jakości owoców i warzyw wyciskamy i przelewamy sok do butelek. Następnie umieszczamy je w komorze wypełnionej wodą do momentu, aż zostanie wytworzone odpowiednie ciśnienie (6000 bar/ 600MPa). Nasze soki utrwalane metodą HPP mają dłuższy okres przydatności do spożycia, więc stanowią wygodną alternatywę dla klientów. Dla naszej firmy to również duże ułatwienie, ze względu na ułatwioną logistykę i możliwość dostawy w dalsze rejony Polski.
Paskalizacja nie ma wpływu na smak, barwę czy zapach naszych soków, co wyróżnia ją i stawia na podium przed innymi tradycyjnymi metodami utrwalania. Jest również naturalna, ponieważ w naszych sokach NUJA podczas całego procesu nie dodajemy sztucznych środków chemicznych.