• Wszystko o HPP
  • Technologia HPP
  • Soki HPP
  • Paskalizacja
  • Obróbka wysokociśnieniowa
  • Kontakt
  • Wszystko o HPP
  • Technologia HPP
  • Soki HPP
  • Paskalizacja
  • Obróbka wysokociśnieniowa
  • Kontakt
No Result
View All Result
No Result
View All Result

Technologia HPP – zalety

4.9
(328)

Zalety stosowania technologii HPP w produkcji soków


Soki tłoczone na zimno dzięki ciśnieniowaniu mają dłuższy termin przydatności do spożycia i są bezpieczne dla konsumenta. W warunkach chłodniczych mogą być przechowywane nawet dwa miesiące!

Dzięki technologii utrwalania soków wysokim ciśnieniem, owoce i warzywa wykorzystane do produkcji soków, zachowują wartości odżywcze i walory smakowe.

 

Technologia HPP – High Pressure Processing


High Pressure Processing (HPP) to inaczej ciśnieniowanie lub paskalizacja. Ta metoda to odpowiedź na coraz większe oczekiwania współczesnych konsumentów. Technologia HPP stanowi alternatywę dla pasteryzacji, czyli konserwowania żywności i napojów przez bardzo wysoką temperaturę. Pasteryzacja sprawia, że produkty tracą swoje naturalne wartości odżywcze (takie jak witaminy i minerały) oraz smak i zapach.

Ciśnieniowanie polega na utrwalaniu żywności oraz napojów wysokim ciśnieniem. Znana na całym świecie, a teraz także w Polsce, stanowi rozwiązanie na skalę przemysłową. Dlaczego? Ponieważ niesie za sobą niezliczoną liczbę korzyści.

Utrwalanie metodą HPP sprawia, że produkty są dłużej zdatne do spożycia przy równocześnie wysokim bezpieczeństwie dla konsumenta – produkt paskalizowanie nie mają dodatku sztucznych konserwantów przedłużających trwałość.

 

Proces produkcji soków HPP


Pierwszy etap utrwalenia to tłoczenie (na zimno) soku ze świeżych owoców i warzyw oraz butelkowanie. Gotowy i zapakowany sok zostaje umieszczony w specjalnej komorze wypełnianej wodą, aż do momentu wytworzenia bardzo wysokiego ciśnienia – 6000 atmosfer. W komorze takie wysokie ciśnienie może utrzymać się nawet dwie minuty.

 

Dlaczego wysokie ciśnienie? Niszczy patogeny i drobnoustroje, przedłuża trwałość soku (nawet do dwóch miesięcy), nie zmienia naturalnego smaku, barwy oraz zapachu, a także pozwala zachować wszystko co najcenniejsze w owocach i warzywach, czyli witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik.

 

Nasze soki utrwalone metodą HPP możecie zamówić za pośrednictwem strony www.sportfood.pl, kupić w dużych sieciach sklepów spożywczych oraz na wybranych siłowniach.

Jak przydatny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Tags: hppsok hppsoki hpptechnologia hpp

Related Posts

obróbka wysokociśnieniowa
technologia HPP

Ciśnieniowanie

Jakie rodzaje żywności można ciśnieniować (HPP) Za pomocą HPP można konserwować różnorodne produkty spożywcze o wysokiej zawartości wilgoci, w...

sok hpp
technologia HPP

Soki w technologii HPP

Co to jest technologia HPP i dlaczego jest lepsza od innych? Utrwalamy soki metodą HPP, ponieważ to najlepsza opcja aby były...

paskalizacja
technologia HPP

Paskalizacja czyli HPP

Co to jest paskalizacja Całe proces paskalizacji jest bardzo prosty i naturalny, dlatego nie mamy nic do ukrycia. Wystarczy, że z najlepszej jakości...

co to technologia hpp
technologia HPP

Co to jest technologia HPP

Co to jest technologia HPP Przetwarzanie wysokociśnieniowe (HPP), znane również jako paskalizacja wysokociśnieniowa lub pasteryzacja na zimno, to nietermiczna...

Comments 2

  1. Piotrek says:
    1 rok ago

    Smaczne i zdrowe soki hpp – piłem na siłowni i polecam

    Odpowiedz
  2. jano says:
    2 miesiące ago

    dobre soki sportfood, kupilem kiedys w cityfit

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − siedemnaście =

Sok HPP | Pierwsze soki HPP w Polsce | Producent soków HPP

Firma SPORTFOOD jako pierwsza w Polsce wprowadziła technologię HPP do utrwalania świeżych soków.

Technologia HPP stanowi alternatywę dla konwencjonalnych metod utrwalania żywności, takich jak pasteryzacja czy dodawanie konserwantów. Utrwalanie soków metodą HPP to nasza specjalność.

Skontaktuj się z nami

(+48) 723 834 525
kontakt@sportfood.pl

Co to jest HPP, Technologia HPP, Paskalizacja, Soki HPP, Obróbka wysokociśnieniowa.

© 2021 sokhpp.pl - Najsmaczniejsze soki HPP w Polsce.

No Result
View All Result
  • Wszystko o HPP
  • Technologia HPP
  • Soki HPP
  • Paskalizacja
  • Obróbka wysokociśnieniowa
  • Kontakt

© 2022 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Strona wykorzystuje pliki cookie w celu odpowiedniego dostosowania ich zawartości do Twoich indywidualnych potrzeb i preferencji. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej polityce prywatności. Zamykając ten baner lub kontynuując korzystanie z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Ustawienia ciasteczek

soki hpp
Polityka prywatności

Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w Twojej przeglądarce i wykonują takie funkcje, jak rozpoznawanie Cię po powrocie do naszej witryny i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne pliki cookie

Niezbędne pliki cookie powinny być włączone przez cały czas, abyśmy mogli zapisać Twoje preferencje dotyczące ustawień plików cookie.

Jeśli wyłączysz ten plik cookie, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę witrynę, będziesz musiał ponownie włączyć lub wyłączyć pliki cookie.