Co to jest paskalizacja
Całe proces paskalizacji jest bardzo prosty i naturalny, dlatego nie mamy nic do ukrycia. Wystarczy, że z najlepszej jakości owoców i warzyw wyciskamy metodą cold press sok i przelewamy do butelek. Następnie umieszczamy je w specjalnej komorze i przy pomocy wody wytwarzamy odpowiednie ciśnienie (6000 bar).
Soki SPORTFOOD utrwalane metodą HPP stanowią wygodną opcję dla naszych klientów, ponieważ mają długi okres przydatności do spożycia. W lodówce mogą przebywać nawet do 2 miesięcy! Dla naszej firmy to również duże ułatwienie, ze względu na dystrybucję, magazynowanie i logistykę. Dzięki tej metodzie soki mogą być do Was bezpiecznie dostarczane w każdy zakątek Polski.
Paskalizacja (ciśnieniowane) to naturalna alternatywa dla pasteryzacji, czyli najpopularniejszej metody konserwowania żywności oraz soków, podczas której przez wysoką temperaturę, warzywa i owoce zawarte w sokach tracą wartości odżywcze oraz smakowe. W metodzie HPP wszystkie wartości odżywcze są w pełni zachowane.
Zalety ciśnieniowania / paskalizacji / HPP
Technologia HPP czyli High Pressure Processing, to inaczej paskalizacja lub ciśnieniowanie. Jest to nowa metoda, dzięki której dochodzi do utrwalania żywności przy pomocy wysokiego ciśnienia. To rozwiązanie jest stosowane na skalę przemysłową, teraz także w Polsce i w naszej firmie SPORTFOOD. Paskalizacja to proces, który niesie ze sobą wiele korzyści. Przykładowo, nasze soki utrwalane powyższą metodą, cechują się:
- wydłużonym terminem przydatności,
- zachowanymi wszystkimi wartościami odżywczymi,
- zachowanymi wartościami smakowymi,
- eliminacją groźnych dla zdrowia drobnoustrojów i patogenów,
- bezpieczeństwem dla konsumentów.
Bardzo dobre soki hpp od SPortfood, polecam