Technologia HPP

Utrwalanie soków metodą HPP

METODA HPP W SOKACH

Firma SPORTFOOD jako pierwsza w Polsce wprowadziła technologię HPP do utrwalania świeżych soków.


 

DLACZEGO HPP

Zalety stosowania HPP w produkcji soków


Soki tłoczone na zimno dzięki ciśnieniowaniu mają dłuższy termin przydatności do spożycia i są bezpieczne dla konsumenta. W warunkach chłodniczych mogą być przechowywane nawet dwa miesiące!

Dzięki technologii utrwalania soków wysokim ciśnieniem, owoce i warzywa wykorzystane do produkcji soków, zachowują wartości odżywcze i walory smakowe.


Zalety HPP


  • Długi termin przydatności żywności oraz napojów
  • Bezpieczny dla konsumenta
  • Bezpieczne dla środowiska
  • Brak chemii


CO TO HPP

High Pressure Processing


High Pressure Processing (HPP) to inaczej ciśnieniowanie lub paskalizacja. Ta metoda to odpowiedź na coraz większe oczekiwania współczesnych konsumentów. Technologia HPP stanowi alternatywę dla pasteryzacji, czyli konserwowania żywności i napojów przez bardzo wysoką temperaturę. Pasteryzacja sprawia, że produkty tracą swoje naturalne wartości odżywcze (takie jak witaminy i minerały) oraz smak i zapach.

Ciśnieniowanie polega na utrwalaniu żywności oraz napojów wysokim ciśnieniem. Znana na całym świecie, a teraz także w Polsce, stanowi rozwiązanie na skalę przemysłową. Dlaczego? Ponieważ niesie za sobą niezliczoną liczbę korzyści.

Utrwalanie metodą HPP sprawia, że produkty są dłużej zdatne do spożycia przy równocześnie wysokim bezpieczeństwie dla konsumenta – produkt paskalizowanie nie mają dodatku sztucznych konserwantów przedłużających trwałość.

DLACZEGO HPP

Proces produkcji


Pierwszy etap utrwalenia to tłoczenie (na zimno) soku ze świeżych owoców i warzyw oraz butelkowanie. Gotowy i zapakowany sok zostaje umieszczony w specjalnej komorze wypełnianej wodą, aż do momentu wytworzenia bardzo wysokiego ciśnienia – 6000 atmosfer. W komorze takie wysokie ciśnienie może utrzymać się nawet dwie minuty.

Dlaczego wysokie ciśnienie? Niszczy patogeny i drobnoustroje, przedłuża trwałość soku (nawet do dwóch miesięcy), nie zmienia naturalnego smaku, barwy oraz zapachu, a także pozwala zachować wszystko co najcenniejsze w owocach i warzywach, czyli witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik.

Nasze soki utrwalone metodą HPP możecie zamówić za pośrednictwem strony www.sportfoodsoki.pl, kupić w dużych sieciach sklepów spożywczych oraz na wybranych siłowniach.