• Wszystko o HPP
  • Technologia HPP
  • Soki HPP
  • Paskalizacja
  • Obróbka wysokociśnieniowa
  • Kontakt
  • Wszystko o HPP
  • Technologia HPP
  • Soki HPP
  • Paskalizacja
  • Obróbka wysokociśnieniowa
  • Kontakt
No Result
View All Result
No Result
View All Result

Ciśnieniowanie

4.3
(93)

Jakie rodzaje żywności można ciśnieniować (HPP)


Za pomocą HPP można konserwować różnorodne produkty spożywcze o wysokiej zawartości wilgoci, w tym produkty stałe, płynne lub półpłynne. Ogólnie zaleca się minimalną zawartość wilgoci 40% w celu skutecznej inaktywacji drobnoustrojów. Odpowiednie do konserwacji HPP są:

– żywność o niskiej średniej wilgotności, półstałe lub stałe pakowane próżniowo (kiełbasy, peklowane na sucho, wędliny, sery, owoce morza, produkty marynowane, RTE, dipy, sosy)

– pokarmy stałe o wysokiej zawartości wilgoci w plastikowych kubkach lub woreczkach (dżemy owocowe, marmolady, kompoty, przeciery)

żywność płynna o dużej zawartości wilgoci w butelkach plastikowych (produkty mleczne, soki owocowe i warzywne, napoje bioaktywne).

Pokarmy z uwięzionym powietrzem (chleb, ciasta, musy, truskawki, ptasie mleczko, warzywa liściaste) lub o niedostatecznie niskiej zawartości wilgoci (proszki, suszone owoce, przyprawy) zostaną zmiażdżone lub ubite pod wysokim ciśnieniem.

Jakie opakowanie dobrze współpracuje z HPP?


Pod wysokim ciśnieniem 6000 bar produkt i opakowanie przechodzą chwilową redukcję objętościową o 15%, która jest odwracana po rozhermetyzowaniu. Opakowania dla HPP muszą mieć wystarczającą elastyczność, przynajmniej z jednej strony, aby przenosić ciśnienie i pomieścić do 19% zmniejszenie objętości bez utraty integralności zgrzewu lub właściwości barierowych.

Plastikowe butelki, woreczki, kubki i tacki wykonane z PET, PE, PP i EVOH (lub ich kombinacji) bardzo dobrze współpracują z HPP ze względu na dobre właściwości barierowe dla wody i elastyczność. Szklane, metalowe, sztywne plastikowe opakowania, plastyfikowane opakowania kartonowe ulegają nieodwracalnym odkształceniom lub mają tendencję do pękania pod wpływem ściskania.

Pakowanie próżniowe i w modyfikowanej atmosferze (MAP) bardzo dobrze współpracuje z HPP. Jeśli wymagane jest etykietowanie przed HPP, odpowiednimi technologiami etykietowania są termokurczliwe rękawy i etykietowanie w formie lub pośredni druk wypukły. Etykiety PE i PP w połączeniu z drukiem fleksograficznym i cyfrowym offsetem mogą współpracować z HPP.

Czy HPP współpracuje z pakowaniem w atmosferze modyfikowanej (MAP)


Opakowania w zmodyfikowanej atmosferze (MAP) zachowują świeży wygląd i przedłużają trwałość produktów. Odpowiednie mieszaniny gazów, zazwyczaj CO2 i N2 lub O2, są używane do odprowadzania powietrza i regulacji poziomu tlenu w opakowaniu zgodnie z wymaganiami produktu przed zamknięciem. Stosowanie MAP z HPP jest możliwe i może być korzystne dla wydłużenia okresu przydatności do spożycia.

Gazowa przestrzeń nad zawartością (30-50%) w MAP prowadzi do większej redukcji objętości pod wysokim ciśnieniem w porównaniu z pakowaniem próżniowym. Pod wysokim ciśnieniem cząsteczki gazów obojętnych są sporadycznie absorbowane przez folię opakowaniową. Gwałtowne uwolnienie ciśnienia po obróbce wysokociśnieniowej powoduje nagły wzrost objętości cząsteczek gazu. W wyniku szybkiego rozprężania się gazu powstałe mechaniczne obciążenie warstw folii opakowaniowych od strony produktu powoduje miejscowe mikrodefekty, które pogarszają wygląd i cechy funkcjonalne opakowania.

W jaki sposób przetwarzanie pod wysokim ciśnieniem (HPP) wpływa na okres przydatności do spożycia?


Wpływ HPP na wydłużenie trwałości zależy od parametrów procesu i produktu. Wysokie ciśnienie i dłuższy czas utrzymywania ogólnie sprzyjają dezaktywacji drobnoustrojów i zmniejszeniu aktywności enzymów. Aktywność wody, wartość pH, zawartość tłuszczu lub węglowodanów mogą wpływać na barooporność mikroorganizmów.

Dlatego wpływ HPP na inaktywację tego samego drobnoustroju może się różnić w zależności od produktu. Temperatura przechowywania po HPP jest również czynnikiem, który może wpływać na trwałość produktu. HPP może wydłużyć okres przydatności do spożycia do 10 razy w porównaniu ze świeżymi produktami niepoddanymi obróbce.

W praktyce przemysłowej poziom ciśnienia i czas utrzymywania są zoptymalizowane w celu zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa bez pogorszenia właściwości organoleptycznych i funkcjonalnych produktu.

Jak długo trwa cykl HPP?


Komercyjny HPP jest przeprowadzany jako proces wsadowy. Typowy czas przechowywania wynosi od 3 do 5 minut w zależności od konserwowanego produktu. Wzrost ciśnienia zależy od zastosowanego układu pompowego i docelowego ciśnienia dla obróbki produktu. W zastosowaniach komercyjnych umiarkowanie wysokie ciśnienie 6000 barów stosuje się do konserwacji i przedłużenia trwałości żywności. Większa liczba pomp i obróbka przy niższym ciśnieniu sprzyja szybszemu wzrostowi ciśnienia. Rozprężanie zwykle trwa kilka sekund, chyba że wymagane są inne warunki, np. w przypadku wysokociśnieniowej obróbki MAP lub zastosowań w naukach przyrodniczych.

Jaki stopień napełnienia działa z HPP


Stopień napełnienia zbiornika wysokociśnieniowego jest jednym z kluczowych czynników determinujących wydajność i koszty przetwarzania. Wyższe stopnie wypełnienia można osiągnąć stosując odpowiedni projekt opakowania uwzględniający wymiary, formę i rodzaj opakowania (butelki MAP, próżniowe, PET). Wyższy współczynnik wypełnienia uzyskuje się stosując opakowania o większej objętości lub butelki o profilu kwadratowym lub sześciokątnym. Dzięki 30-50% wolnej przestrzeni nad zawartością opakowania MAP zajmują większą objętość w naczyniu w porównaniu do opakowań próżniowych, co oznacza niższy stopień napełnienia. Elastyczność pakowania, tj. stosowanie torebek w porównaniu z kubkami, może również poprawić wydajność pakowania.

Jakie są kluczowe zalety HPP


Produkty są poddawane obróbce w ich ostatecznym opakowaniu, co minimalizuje ryzyko ponownego skażenia na każdym etapie łańcucha produkcyjnego. Ciśnienie hydrostatyczne działa natychmiastowo i równomiernie w całym produkcie. Zapewnia delikatną, a jednocześnie przemyślaną kurację pokarmową. Nie stosuje się ciepła, dzięki czemu zachowane zostają składniki odżywcze, składniki bioaktywne i smak potraw.

HPP skutecznie dezaktywuje szkodliwe mikroorganizmy i enzymy, co prowadzi do 10-krotnie dłuższego okresu przydatności do spożycia. Minimalizuje ryzyko kosztownych wycofań i pomaga w szybszym rozwoju firmy. Dłuższy okres przydatności do spożycia świeżej żywności umożliwia jej dystrybucję i zmniejsza marnotrawstwo żywności w łańcuchu dostaw.

HPP może zwiększyć produktywność i poprawić wygląd. Wysokie ciśnienie zmienia strukturę białek i hydrokoloidów pomagając w tworzeniu nowych produktów lub poprawie tekstury żywności, funkcjonalności i właściwości terapeutycznych produktów.

Stosowanie HPP wyklucza konserwanty wydobywające produkty z czystą etykietą.

Jak przydatny był ten post?

Kliknij gwiazdkę, aby ją ocenić!

Tags: ciśnieniowaniehpptechnologia hpp

Related Posts

sok hpp
technologia HPP

Technologia HPP – zalety

Zalety stosowania technologii HPP w produkcji soków Soki tłoczone na zimno dzięki ciśnieniowaniu mają dłuższy termin przydatności do spożycia i są bezpieczne dla...

sok hpp
technologia HPP

Soki w technologii HPP

Co to jest technologia HPP i dlaczego jest lepsza od innych? Utrwalamy soki metodą HPP, ponieważ to najlepsza opcja aby były...

paskalizacja
technologia HPP

Paskalizacja czyli HPP

Co to jest paskalizacja Całe proces paskalizacji jest bardzo prosty i naturalny, dlatego nie mamy nic do ukrycia. Wystarczy, że z najlepszej jakości...

co to technologia hpp
technologia HPP

Co to jest technologia HPP

Co to jest technologia HPP Przetwarzanie wysokociśnieniowe (HPP), znane również jako paskalizacja wysokociśnieniowa lub pasteryzacja na zimno, to nietermiczna...

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × 3 =

Sok HPP | Pierwsze soki HPP w Polsce | Producent soków HPP

Firma SPORTFOOD jako pierwsza w Polsce wprowadziła technologię HPP do utrwalania świeżych soków.

Technologia HPP stanowi alternatywę dla konwencjonalnych metod utrwalania żywności, takich jak pasteryzacja czy dodawanie konserwantów. Utrwalanie soków metodą HPP to nasza specjalność.

Skontaktuj się z nami

(+48) 723 834 525
kontakt@sportfood.pl

Co to jest HPP, Technologia HPP, Paskalizacja, Soki HPP, Obróbka wysokociśnieniowa.

© 2021 sokhpp.pl - Najsmaczniejsze soki HPP w Polsce.

No Result
View All Result
  • Wszystko o HPP
  • Technologia HPP
  • Soki HPP
  • Paskalizacja
  • Obróbka wysokociśnieniowa
  • Kontakt

© 2022 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Strona wykorzystuje pliki cookie w celu odpowiedniego dostosowania ich zawartości do Twoich indywidualnych potrzeb i preferencji. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej polityce prywatności. Zamykając ten baner lub kontynuując korzystanie z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Ustawienia ciasteczek

soki hpp
Polityka prywatności

Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w Twojej przeglądarce i wykonują takie funkcje, jak rozpoznawanie Cię po powrocie do naszej witryny i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne pliki cookie

Niezbędne pliki cookie powinny być włączone przez cały czas, abyśmy mogli zapisać Twoje preferencje dotyczące ustawień plików cookie.

Jeśli wyłączysz ten plik cookie, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę witrynę, będziesz musiał ponownie włączyć lub wyłączyć pliki cookie.